Skip to main content
06 - 41 89 85 51

Veel gestelde vragen

Wat te doen bij overlijden?

Neem de tijd en volg hierin je gevoel.
Het beste is om eerst de huisarts te bellen en daarna de uitvaartverzorger.

Sandra Antonides uitvaartzorg is 24/7 bereikbaar via 06 - 41 89 85 51. We maken een afspraak zodat we samen kijken naar de wensen van de overledene en de nabestaanden.

Kan ik zelf een uitvaartverzorger uitkiezen?

Ja, dat kan. Je bent vrij om te kiezen welke uitvaartverzorger je uitvaart begeleidt. Ondanks dat je bij een uitvaartvereniging bent aangesloten.

Wat zijn de kosten van een uitvaart?

De kosten van een uitvaart zijn sterk afhankelijk van wensen. Heb je specifieke wensen, geef het aan. Je krijgt altijd gedurende de week van de uitvaart een gespecificeerde kostenindicatie van mij.

Een uitvaart op zelfgekozen locatie kan dat?

Ja, dat kan. Alles is mogelijk. Je bent vrij om te kiezen op welke locatie jouw uitvaart plaatsvindt. We kijken samen naar de mogelijkheden.

Kan ik nu al wensen voor mijn uitvaart aan doorgeven?

Ja dat is mogelijk, hiervoor is er een wensenboekje dat je kunt invullen. Je kunt ook een afspraak maken om dit wensenboekje door te nemen. Dan kom ik langs om je uitvaartwensen alvast vast te leggen en te bespreken.

Hoeveel dagen na het overlijden vindt de uitvaart plaats?

Gemiddeld is de tijd van het overlijden tot de uitvaart tussen de 4 en 7 dagen. Wanneer iemand overlijdt, moet de uitvaart uiterlijk op de zesde werkdag na het overlijden plaatsvinden. Volgens de Wet op de lijkbezorging (Wlb) is het in Nederland verplicht om een overledene binnen zes werkdagen te begraven of cremeren, maar niet eerder dan 36 uur na het overlijden.

Ik heb een beperkt budget, hoe let ik op de kosten bij een uitvaart.

We willen een waardig, en persoonlijk afscheid. Dan is besparen op uitvaartkosten voor veel mensen een taboe en een bezwaar om het te bespreken. En toch is het echt niet raar om daar wél over na te denken. Een uitvaart kost gemiddeld tussen de € 5.000 en de € 10.000. Er minder geld aan besteden, hoeft echt niet te betekenen dat de uitvaart minder mooi wordt. Ik help je graag met het beoordelen op welke kosten we kunnen besparen.

Wat is duurder? Een begrafenis of een crematie?

De kosten hangen sterk af van uw uitvaartwensen. Over het algemeen is cremeren goedkoper. Een begrafenis kan duurder uitvallen, omdat u te maken krijgt met de kosten voor het graf. Deze verschillen per gemeente en begraafplaats. Daarnaast komen er bij een begrafenis nog kosten bij voor een grafmonument.

Mogen wij zelf de kist dragen?

Jazeker. Het (uit) dragen van de kist kan een belangrijk onderdeel zijn bij de verwerking van het verlies. Niet alleen kinderen, maar ook naasten mogen de kist dragen. Het is vaak ook mogelijk om de kist op een rijdende baar te plaatsen en lopend te begeleiden. De dragers worden altijd door de uitvaartverzorger begeleid.

Mag ik de overledene zelf de laatste verzorging geven?

Ja, dat mag. Samen met een aantal andere handelingen heet dit de laatste verzorging. U kunt er ook bij aanwezig zijn en alleen maar toekijken. Het zelf verzorgen van de overledene kan van grote waarde zijn in het rouwproces.

Mijn lichaam afstaan aan de wetenschap, hoe werkt dat?

In Nederland geldt sinds 1991 de wet op de lijkbezorging. Het doel van deze wet is om te regelen wat er met een lichaam gebeurt na overlijden. Je lichaam afstaan aan de wetenschap is een van de mogelijkheden. Dit is voor de ontwikkeling van de geneeskunde en wetenschappelijk onderzoek een zeer belangrijke factor. Medisch specialisten en studenten kunnen dan het vak leren en technieken verder ontwikkelen.  Uw lichaam afstaan aan de wetenschap is zo simpel nog niet. Wat het precies inhoudt en met zich mee brengt leest u hieronder.

Geen garantie dat uw lichaam wordt gebruikt
Om in aanmerking te komen is het belangrijk dat u zich voor uw overlijden aanmeldt bij een anatomisch instituut. Nabestaanden kunnen dit niet voor u regelen. Wanneer u ingeschreven staat is dat geen garantie dat uw lichaam wordt gebruikt voor de wetenschap. Dit betekent dat er dan alsnog een uitvaart moet plaatsvinden, inclusief de kosten die daarbij komen kijken. Zorg er in ieder geval voor dat uw nabestaanden van uw wens op de hoogte zijn. Het heeft voor hen nogal wat gevolgen voor het daadwerkelijk afscheid nemen.

Een testament? Hoe werkt dat.

Een testament. Goed om over na te denken: wel of geen testament. 



Wet en regelgeving

Een testament kan in Nederland alleen worden opgesteld door een notaris. De notaris mag dit alleen doen voor mensen vanaf 16 jaar. Wil je zelf een document opstellen? Dan heet dat een codicil. Hier kun je spullen en voorwerpen verdelen, maar geen geld of aandelen. 


Wat komt er in een testament?

Bedenk vooraf eerst wat je in je testament wilt vastleggen. Wil je iemand uitsluiten? Wil je dat jouw partner niet de hele erfenis ontvangt? Wil je schenken aan goede doelen of een organisatie? Misschien wil je iemand aanwijzen die alles financieel regelt? Hoe wil je de voogdij regelen? 
Zaken om over na te denken voordat je naar de notaris gaat.  


Naar de notaris

Laat je informeren. Wat kan wel en wat kan niet? Maak vooraf wel afspraken over de kosten. Soms is een kennismakingsgesprek gratis of wordt deze verrekend met de factuur na die tijd. 
Wijzigt er iets in je situatie? Dan is het wel belangrijk om contact op te nemen met de notaris, zodat de notaris kan inschatten of het testament moet worden aangepast. Jouw testament wordt door de notaris gemeld bij het 
Centraal Testamentenregister.
Leg alles helder vast
Informeer de notaris vervolgens over jouw wensen en leg alles vast. En dat zijn niet alleen financiële zaken. Een aantal veelvoorkomende zaken in een testament zijn onderwerpen als:
- Voogdij van de kinderen regelen
- Executeur benoemen 
- Erfgenamen benoemen
- Opnemen van legaten
- Speciale voorwerpen toewijzen, zoals de ring van uw overgrootmoeder.
- Bedrijfsopvolging regelen 

Heb je alles met de notaris kunnen regelen? Dan ontvang je een concepttestament. Check deze goed voordat je deze te laten passeren bij de notaris.

Testament ondertekenen
Als alles klopt, dan kan het testament worden ondertekend. Je krijgt een kopie. Het origineel blijft achter bij de notaris. Deze schrijft het testament in bij het Centraal Testamentenregister in Den Haag. Als nabestaande kun je hier navragen of er een testament beschikbaar is.  

Testament bij samenwonen
Als je samenwoont zonder geregistreerd partnerschap, dan erf je niet automatisch van elkaar. Ben je dus niet getrouwd, maar woon je wel samen, dan kun je overwegen om een testament op te stellen. 

Voorbeeld:
Debbie (43) en Erik (51) zijn al 14 jaar samen. Ze zijn niet getrouwd en hebben geen geregistreerd partnerschap. Erik overlijdt plotseling maar doordat er niets geregeld is voor Debbie, komt zijn gehele vermogen en nalatenschap bij zijn broer(s) en zussen terecht. Debbie staat wettelijk gezien met lege handen.

Tweede huwelijk
Een tweede huwelijk of een samengesteld gezin kan in sommige gevallen voor problemen zorgen bij het verdelen van de erfenis. Om escalaties te voorkomen is het erg belangrijk dat je in zo’n geval de juiste informatie inwint, zodat jouw kinderen niet voor verassingen komen te staan.

Voorbeeld:
Jan (71) is getrouwd met Betty (66) en heeft een dochter uit zijn eerste huwelijk (Femke). Als Jan niets regelt in een testament dan krijgt Betty bij zijn overlijden alles. Femke kan haar deel pas opeisen wanneer Betty komt te overlijden. 

Wijzigingen in jouw persoonlijke situatie?
Is er iets in je situatie gewijzigd? Bijvoorbeeld:
- Kind(eren) geboren
- Verhuizing
- Trouwen/scheiden
- Pensioen
- Aankoop van een huis

Daarnaast kan een bijzondere verandering in je omgeving, bijvoorbeeld een verandering van nabestaanden of begunstigden ook een goede reden zijn om opnieuw naar je testament te kijken. Neem altijd contact met je notaris op.

Hierbij een aantal handige links:
erfwijzer.nl
lichaamsdonatie.info